Sven VAN HAEZENDONCK
 Gazet van Antwerpen/Mechelen – 16 Nov. 2005

Sinds kort is Mechelen een stad in vrouwenhanden en dat neemt studentenclub Toeristika toevallig heel letterlijk. In het praesidium zwaaien alleen dames de plak. De club viert uitgerekend dit academiejaar haar veertigste verjaardag.

Een zekere Achilles Schepens richtte Toeristika in 1965 op. De club bestaat vooral uit studenten Toerisme en Recreatiemanagement van Coloma, een campus van de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM). Dit jaar hebben de vrouwen het er massaal voor het zeggen. “Met al die meisjes, dat is best leuk. En de heren hebben er helemaal geen problemen mee. Wij hebben het er nochtans niet om gedaan, hoor. Het is puur toeval”, lacht PR ab-actis Renke Van Mechelen (23). Samen met schachtentemster Lien Van Dijck (21), schachtenmeester Griet Van de Velde (23), cultuurpraeses Roselien Cazier (22), vice-preses Sara Vleugels (23) en preses Anke Joos (20) staat ze haar mannetje. “Het is voor het eerst sinds de periode 1984-1985 dat het praesidium volledig uit vrouwen bestaan. Ankes voorgangster, Dominique Verbeeck, is nu docente op Coloma”, vertelt Renke.

In Mechelens oudste studentenkroeg, café Barcelone in de Leopoldstraat, zijn ze in hun nopjes met het vrouwelijke offensief. “Toeristika is al sinds 1968 bij ons thuis. Ik ben ervan overtuigd dat de dames een andere impuls kunnen geven aan de club. Trouwens, als tachtig procent van de opleiding Toerisme uit vrouwen bestaat, is het ook logisch dat er dames aan het roer staan”, zegt cafébaas Robert Cools (58).

Intussen is de studentenclub al bezig met de voorbereidingen voor het verjaardagsfeest. “Dat plannen wij in maart of april volgend jaar. Een tentoonstelling en een galabal staan al op stapel. Dinsdag (gisteren, red.) organiseerden wij al een fuif waarbij als vrouw verklede mannen gratis binnenmochten”, grijnst Renke.