Achiel, de stichter van onze club en vader van Inge, Jan, Toon, Koen en Kristof, was een echte Mechelaar, maar hij woonde al sinds lange tijd in Gent, samen met zijn levensgezellin Veronique.

Hij werd in Gent bekend als kantoorhoofd van Touring Club.

Ondertussen was hij gepensioneerd, en genoot hij volop van het leven als een ware bourgondiër.

In de Arteveldestad was deze minzame acteur, dichter, tekstschrijver en entertainer een bijzonder graag gezien man die o.a. de Gentse Feesten op de Korenmarkt met zijn warme stem de nodige uitstraling gaf.

Op vrijdag 27 oktober 2006 overleed hij onverwacht, hij werd 61 jaar.

We namen afscheid van hem in het crematorium van Lochristi, op vrijdag 3 november.
Er werd een mooie en ontroerende dienst gehouden, met veel muziek, zoals Achiel dat graag wilde.

Het valt te betreuren, dat velen onder ons de stichter van Toeristika niet beter gekend hebben.
We hebben ons allemaal wel eens afgevraagd wie die man was bovenaan de praeseslijst in den Barcelone.

Laten we hem vooral niet vergeten, deze man, die door onze erepraeses Guy Verbist al eerder beschreven werd als ‘een innemend man, met een ontzaglijk charisma, humor en een stem als een klok, een enorm zangtalent, levensgenieter, filosoof en vrouwenliefhebber. Zowaar een blauwdruk voor elke praeses.’
 

Bron: Toerke 11/2006, Vicky Steylaerts

Artikel op http://www.allesovergent.be/ na het overlijden van Achilles:

Lees het originele artikel

Vrijdag afscheid van Achilles Schepens

Al tegen de middag circuleerde vrijdag 27 oktober het nieuws dat ‘s ochtends Achilles Schepens bij hem thuis in Latem plotseling was overleden. Als een lopend vuurtje verspreidde zich het bericht door de Kuip van Gent, want Achilles was een veel- en graaggezien figuur van het Huis van Alijn over het Veerleplein en de Korenmarkt tot het Braunplein en de Vrijdagmarkt. Hij werd 61 jaar.

Zijn partner Veronique werkt in het snoepwinkeltje Temmerman in de Kraanlei, naast het Huis van Alijn. Op die locaties sloeg het nieuws van het overlijden iedereen met verstomming. Trouwe vrienden als Koen De Boever en Guido Van den Berghe (samen op de derde foto) beleefden hun eerste dag zonder het altijd gesmaakte gezelschap van de man met de mooie baritonstem die verzen verzon waar iedereen bijzat. 

Achilles Schepens werd een bekend figuur in het centrum van Gent als organisator van het reisbureau van Touring op het Braunplein. Na zijn inpensioenstelling, frekwenteerde hij op zijn typisch Bourgondische wijze intensief de leukste plekjes van ‘t centrum. Maar zijn gezondheid ging er gestaag op achteruit, zodat zijn plotselinge overlijden weliswaar als een verrassing kwam maar anderzijds niet helemaal onverwacht. Zoals hij de laatste tijd leefde, was het een kwestie van tijd.

Hij heeft in elk geval tot de laatste snik intens geleefd. Vaak over de schreef van het fysiek haalbare, maar hij was dan ook een sterke man geweest die woekerde met zijn mogelijkheden en talenten. Hij was een begenadigd acteur – zijn zoon, de musicalacteur Jan Schepens heeft het van geen vreemde – en hij schreef voortdurend mooie teksten die getuigden van een groot poëtisch aanvoelen en een opgewekte levenshouding. Dat gaf hem een charisma dat hem in brede kring geliefd maakte. Vandaar de verslagenheid die vrijdag heerste overal waar Achilles Schepens een vertrouwd gezicht was.